Baranyay Soundfulness – módszertan

„Ahogy éneklünk, úgy lélegzünk, és ahogy lélegzünk, úgy élünk”

/Szamosi Lajos/

 

Miért a hang a fejlesztés eszköze?

Az emberi hang mentális, fizikai és érzelmi összhang eredménye, amely a természetes, velünk született légzésen alapszik. A légzés feltétlen reflex – csecsemő- és gyermekkorban optimálisnak mondható – az emberi hangadás feltételes reflex.

A beszéd mentális síkon történik és kizárható belőle az érzelem, amíg az éneklésben mindhárom sík egyszerre van jelen, az érzelem nem zárható ki belőle.

Az emberi hangban fizikai szinten nyilvánulnak meg a mentális és érzelmi elfojtások, félelmek, amelyek az énekhangban felnagyítódnak. A félelmek, elfojtások oka: a szocializáció, a neveltetés és a stressz kiváltotta helyzetek, amelyek alapvetően befolyásolják a hangképzést (pl.: származás, családi háttér, vallás és egyéb hovatartozás szerint különböző társadalmi attitűdök, szülői és egyéb felmenők, rokonok hangjának tudatos illetve tudattalan utánzása, minták felvétele, követése, túlzott megfelelési kényszer, dicséret hiánya, bűnösség érzése, félelem a büntetéstől, az összehasonlítástól, a megmérettetéstől, a kudarctól, a sikertől, az ismertségtől, az ismeretlenségtől, a traumatikus élményektől és azok hatásaitól, stb.). A természetes légzést ezek a mentális és érzelmi blokkok befolyásolják, korlátozzák, így az ezen alapuló hang is korlátozottá válik, azaz az emberi kifejezés eszköze sérül, csakúgy mint a szabad légzés.

Az életünk során ránk rakodó elfojtások és félelmek korlátozzák a szabad légzést, mert testünk beszűkül a feltételes reflexként működő izomfeszítések által. A negatív érzelmek, félelmek (menekülés a már ismert, kudarcot okozó helyzettől, érzéstől) folyamatosan stresszhormonokat termelnek, így berögződések, idegpályák alakulnak ki, amelyeket minden – a múltban történt hasonló esemény újra felidézése – tovább erősít. Így a test egyre kötöttebbé válik, az izmok egyre feszesebbek, a levegővételt és kifújást elkezdik erőltetni, mert az izmok által feszített testbe belélegzett levegő mennyisége egyre csökken. Viszont minél jobban beavatkozunk a test természetes folyamatába, annál jobban korlátozzuk és erőltetjük működését (hiszen a légzés feltétlen reflex), ami ezáltal teljesen elveszítheti, autentikus, ösztönös, rugalmas működését (énekeseknél gyakran tapasztalható egy trauma során a hang szabadságának elvesztése és egyre több kompenzációval való éneklés, ami akár hangvesztést is okozhat). A feszítések hatására a hang rezonanciája elveszik, mert a testben nincs elég levegő, ami kitöltené a rendelkezésre álló teret és a rezonáns üregeket mozgásba hozná, kicsengetné. A hang tehát mesterségessé, természetellenessé, erőltetetté, vivő erő nélkülivé, képzése akár diszkomfortossá, fájdalmassá váhat.

Ha megértjük a hangunkat, mit, miért és hogyan változtattunk meg, megértjük önmagunkat, mintáinkat, amelyeket magunkra vettünk, így felszabadulunk mentálisan, fizikailag és érzelmileg is. Így nemcsak a hangunk, egész testünk, kifejezésünk is áradni fog. Az autentikus, feszültségek nélkül áradó hang maga a testben szabadon áramló levegő, amely teljesen szabad mozgást tesz lehetővé.

Fizikai és mentális gyakorlatokon keresztül tapasztalja meg mindenki saját hangjának (önmagának) korlátait és azok lebontását, válik önmaga gyógyítójává.

Saját hangunk tehát eszköz a komplex – fizikai, mentális és érzelmi – fejlődéshez,

Kinek ajánljuk?

FIZIKAI DIMENZIÓ
– az ének- és a beszédhang fejlesztésére
    – előadóművészeknek – énekeseknek – klasszikus és könnyűzene
    – színészeknek
    – táncosoknak
– (él)sportolóknak – egyéni és csapat sportot űzőknek
    – harcművészet, küzdősport
    – evezős sportok
    – lövészet
    – vízilabda
    – ütős sportok
    – labdajátékok
    – egyéb
– a kommunikáció területén dolgozóknak
    – média és marketing szakembereknek
    – vállalatvezetőknek
    – sales területén dolgozóknak
– orvosoknak – fül-orr-gégészeknek, audiológusoknak, gyermekorvosoknak
– mindenkinek, aki szeretne szabadon, feszültségmentesen lélegezni és élni

Mit fejleszt még?

MENTÁLIS DIMENZIÓ
– Koncentráció, fókuszáltság
    – tanulásban
    – munkában
    – mindennapokban
– Tudatosság
  pillanatban levés
– Magabiztosság
   “Akarás”/Vágyakozás versus elengedés
– szorongás, blokkok oldása, depresszió, hipochondria, etc.

ÉRZELMI DIMENZIÓ
– érzelmek megélése, felszabadítása
– félelmek, szorongások oldása
– gyermekkori traumák oldása, túllépés
– egyensúly
– másokkal való kapcsolatok minősége (család, munkatárs, hétköznapi kapcsolatok és mellérendelt illetve hierarchizált kapcsolatok)
– önmagunkkal való kapcsolat, énkép
– magánélet, társkapcsolat
    – nőiség / férfiasság / nemi szerepek
    – szexualitás